Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı



1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı’nda Srpska Cumhuriyeti Ordusu’nun Srebrenica’ya karşı giriştiği Krivaya ’95 Harekatı esnasında Temmuz 1995’te yaşanan ve en az 8300Boşnak’ın Bosna-Hersek’in Srebrenitza kentinde  General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır 

Bosna Sırp Ordusu’nun dışında katliama “Akrepler” olarak tanınan Sırbistan Özel Güvenlik Güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitza’yı güvenli bölge olarak ilan etmiş olmasına rağmen 400 silahlı Hollanda Barışgücü askerinin varlığı katliamı önle(ye)memiştir.

Srebrenitza Katliamı, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa’daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşımaktadır. 

Bu katliama dikkat çekmek ve orada dökülen kanların anısına yazımı kırmızı renkte paylaşıyorum. Suçun sorumluları hala yargılanmaktadır. Sabit ve bilinen bir suç vardır ortada ama hala yargı süreci devam etmektedir. 

Bu son iki cümlem sizlere de tanıdık gelmedi mi? Abdullah Öcalan'ı besleyen zihniyet ile Srebrenitza Katilleri hala yargı önündedir.Ve nedense bekletilmektedir. Boynuna ipi takması kolayken bir nefes daha verip tıpkı öldürdükleri çocuklar bebekler gibi ölmelerini beklemek için ve o zevki tatmak için ömrümüz yeter umarım...

Orada can veren herkese sesleniyoruz.....Unutulmadınız ve Unutulmayacaksınız.

Restat in Pace The people died in Srebrenica.... 

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Bu kadar tabutu bir arada görünce içim eziliyor.işin aslı,şu an bunun acısını çekiyormuş gibi kahrolan kurumlar,bu tür işlerin sorumlularıdır.Onlar sadece bu işi yapanları meşrulaştırmak için kurulmuştur.Örn:Greenpeace'in ABD'deki nükleer çalışmaları protesto ettiği görülmüş müdür?Ya Unicef Afrikalılar için yaptığı ne var?Bunlar sadece modern şaklabanlar...Neyse konuyu dağıtmayalım.
Esra dedi ki…
Ne yaparsanız yapın, ama soykırımı unutmayın,
çünkü unutulan soykırım tekrarlanır..
Aliya İzzetBegoviç
Unutmayacağız..Her katliamı

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tezhip

Kroyçer Sonat Hayatın ve Ahlâkın Terennüm Edilemeyen Senfonisi

Tezhip dersleri 2-3.