Mesnevi Sohbetleri











Leyla'yı İncitirsin


‘’Ey güzelim;vucudumda senden başka



bir varlık kalmadı.Bu sebeble
sirke bal denizinde nasıl
yok olursa, bende sende
öyle yok olurum...’’

Hazret-i Mevlana   
(Beyit 2023-2024) 
                                   

                                    
                                                                                                                                
                      



Bir gün Mecnun hasta olup yatağa düşer. Tedavî için bir doktor çağırırlar. Doktor "Damardan kan almak gerek'" diyerek Mecnun' un kolunu bağlar. Tam  iğneyi batıracağı sırada Mecnun bağırır;

"-Ey doktor, bırak! Ücretini al ve git. Bu hastalıktan öleyim, zararı yok. Vazgeç kan almaktan. "

Doktor Mecnun'a

"-Sen çöllerde kükremiş  arslanlardan korkmuyorsun da koluna bir iğne batmasından mı korkuyorsun?" diye sorar.

Mecnun'un cevabı şu olur;

"-Ben neşterden korkmuyorum. Benim vücudum, varlığım Leyla ile doludur. Korkarım ki benim kolumu yararken Leyla'yı incitirsin, işte ben bundan korkuyorum."

MESNEVİ: "-Varlığımdan bir addan başka bir şey kalmadı. Ey güzelim, vücudumda senden başka bir varlık yok. Bu sebeple sirke, bal denizinde nasıl yok olursa, ben de sende öyle yok olurum." (Beyit 2023-2024)

Birliği tek olmayı yalnız  kendine özel bırakan Cenab-ı Allah (c.c.) bütün mahlukatı çift olarak  yaratmıştır. Var olagelmiş  ilmin ancak  yakın zamanda tespit edebildiği bu çift yaratılış hakikati, bize on dört asır evvel belirli ayetlerle bildirilmiş, insanlığa  bir ilim armağanı olarak sunulmuştur. İnsan idrakinin ve  zevkinin ötesinde bir gelin odası hassasiyeti  ile döşenen bu Kainat, zerrelerin, tanelerin, hücrelerin, bitkilerin, hayvanların insanların ve  maddenin, hatta atom içindeki elektron ve proton gibi kapalı (sırlı) unsurlara kadar bütün eşyanın karakterlerine göre hususî bir birliktelik bundan maksat izdivaçtır kanununa zorunlu kılınmıştır.


 Yasîn Süresi'nde (Ayet 36) "O Sübhan ki, toprak mahsullerinden, kendilerinden ve bilmediklerinden eşler yaratmıştır" buyurulur.

Rum Sûresi, Ayet 21:
"Sizlere kendilerinizden eşler yaratması -O'na sığınmanız için-ve aranızda muhabbet ve merhamet tesis etmesi O' nun ayetlerindendir. Bunları düşünen zümre için muhakkak ki ibretler vardır.."

Evlenecek  iki yabancı kişinin bir kader programı ile bir araya gelmesi, aralarında birdenbire ortaya çıkan muhabbet ve merhamet münasebetleri cidden düşünülecek bir ilahi gücün belirmesini ifade eder. Bütün canlılar alem içinde, canlı-cansız, zıt ve mukabil olanların, birbirlerine karşı ilişki ve alakaları bir aynileşmedir. Yani   bu birlik, karşılıklı huzur duyma ve arzunun eseridir. Zira, hepsinin aslı aynıdır. Bütün yaratılmış  alemdeki canlıların varlığında birlik olma başka bir canlıya müracaat etme meyli eşyanın tabîatının hepsinde mevcuttur. Varlıklar kendini olgunluk hallerini  kendi yansımasını insanda bulur. Muhabbetin arzusu isteğii ne kadar mükemmel ise onda ki olgunluk ve yakıcılık da o nispettedir. Çiftlerin cismaniyet (doğuştan bize yiyip içmemiz için verilen beden) ve rühaniyet (doğuştan içimizde vicdan,merhamet, şefkat ,sevgi gibi duyguları barındıran ruh) ile, Allah ın verdiği lezzetleri teneffüs etmesi, onları ilahî   bağ  ve muhabbetle Hakk Teala"ya müteveccih bir derinliğe ve hakîkat yolculuğuna götürür. Hakikatın ibret ve hikmetlerine müstağrak kılar Leyla seneler sonra Mecnun' un yanına gelir, Mecnun onunla alakalanmaz Leyla:

"-Benim için çöllere düşen sen değil miydin?" der.

Mecnun: "Bir bağ ve gölge olan Leyla aradan çıktı ve eridi "diye karşılık verir.

Mecnun' un hayatının gayesi olan Leyla, Allaha yaklaşmak ta bir basamak teşkil etmiştir. Mecnun, hakîkatini aradığı ilahî muhabbet aleminde yerini bulunca, hayatındaki Leyla'nın bir rolü bitmiştir.

Mesnevi hikayelerinde geçen Leyla, sonunda Allah 'a muhabbete dönen ve kişiliğini Hakk' la aynileştiren ilahî aşkın sembolü olur. Diğer bir ifadeyle Leyla, gönülleri mecnun eden, fizikî iradeyi sıfırlandıran ilahî bir aşk ufkudur. Bu bakımdan Leyla'lar ile başlayan muhabbet macerası Mevla'da sükun bulur.

Leyla nihayet sıradan bir insandır. Aşığını adı Kays iken Mecnun (deli) olarak dillere destan eder. Fakat o ma'şuk, Leyla değil de, Kainatın varlık sebebi ve Allah (c.c.)'ın "habibim" hitabına mazhar bir varlık olursa kim bilir aşık ne hale gelir.

Mevlana;

''İki dünya bir gönül için yaratılmıştır. Sen olmasaydın bu Kainatı yaratmazdım" hadîsinin manasını düşün" buyurur...


http://www.youtube.com/watch?v=kYlR6YrR27E&feature=related        Bab Azız Film MÜZİĞİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tezhip dersleri 2-3.

Gerçek İş Hayatının Gerçekçi Yanı