Tezhip dersleri 2-3.


 Tezhip dersleri için yotube dan yorumlarda yazdığım adresten  de faydalanabilirsiniz üçüncü dersimiz de yapraklardan bahsettik yapraklar için ben çok çalıştım düz çizgi ve sadece yaprak için üç defter bitirdim hepsini sadece yaprak ve çizgileri taklid ederek kopyalarak da yaptım başta elimiz alışması için bu çalışma ve gayret gereklidir

 Hamur silgi uçlu kalem veya normal kalem ve aydınger kağıdı, ( yağlı dikiş kağıdı) da olabilir , o kağıtlarla da yaprakları sayfada olan yaprak resmini çıktı alıp deftere kopyalayabilir tekrar üstlerinden geçip elinizi alistirabilirsiniz bu şekilde de çok çalışilabilir ,kolay gelsin ..


Tezhip sanatı Yapraklar 


Süsleme amacı ile tabiat unsurları ele alınırken çok tabii olarak yapraklar da ihmal edilmemiş ve bu alanda büyük üsluplaşmalar meydana getirilmiştir.

         Bu üslupların arasında kuşkusuz en önemlisi İstanbul Topkapı Sarayın’da 16. yüzyılda ressam Şah Kulu tarafından geliştirilen ‘Saz Yolu’dur.

      Kırık, kıvrık ve birbirlerini delerek geçen bol dilimli şekilleri ile Osmanlı süsleme sanatının son dönemlerine kadar bütün bezeme alanlarında uygulandığı görülür.

      Yine 16.yüzyılda Müzehhip Kara Memi tarafından Meydana getirilen natüralist süsleme üslubunun çeşitli örneklerde ise çizilen her çiçek yaprağının tabiata ters düşmeyecek bir anlamda ele alınmasına özellikle özen gösterildiği görülmektedir.

       Bu nedenle bir dönemin süslemelerinde, gülden bir lale yaprağının veyahut laleden gül ve sümbül gibi başka bir çiçek yaprağının çıktığı genellikle görülmez.

       Bu dikkat ve uyum 18.yüzyılda ”Şüküfe ” tarzı denilen üslubun bütün ürünlerinde çok daha kuvvetle kendini göstermektedir.



Yorumlar

Esra dedi ki…
https://www.youtube.com/watch?v=oSCXgEc85w8&t=6s

dersin ayrıntılarına burdan bakabilirsiniz tezhip 3. ders 2023

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tezhip

Kroyçer Sonat Hayatın ve Ahlâkın Terennüm Edilemeyen Senfonisi